dinsdag 12 augustus 2014

Van sporthal naar evenementenlocatie met één druk op de knop

door Bart van Meurs

Als industrieel ontwerper werk ik veel voor MKB'ers die nieuwe ideeën willen realiseren. Vaak wordt deze behoefte gevoed door persoonlijke belevenissen, wensen of ergernissen. Dit levert mooie voorbeelden op van op het oog eenvoudige ideeën, die uitgroeien tot succesvolle producten. Deze blog gaat over de 'Transfloormer'; een idee van TinT, waar ik als productontwikkelaar nauw bij betrokken ben.

Het roer om

In 2008 gooide Leo van Adrichem, ondernemer in tuinbouwtechniek, het roer om. Hij kocht een oude boerderij in Wateringen en besloot deze te verbouwen tot de luxe groepsaccomodatie 'Boerderij Dichtbij'. De locatie is prachtig gelegen tussen Westland en Midden Delfland, met de steden Den Haag, Delft en Rotterdam binnen handbereik. De boerderij, met meer dan 70 slaapplaatsen, is voorzien van allerlei faciliteiten, zoals tennisbanen, vergaderzaal, sauna en een sporthal. En juist dankzij deze sporthal begonnen 'de raderen weer te draaien' bij techneut Leo van Adrichem.


Zo'n sporthal is natuurlijk een mooie toegevoegde waarde voor sportende gasten en verenigingen. Maar daarnaast is zo'n hal ook interessant voor voor andere evenementen, zoals feesten en seminars. Echter: de hoogwaardige, dure sportvloer is ook kwetsbaar voor beschadiging door stoelen, tafels en podia en vervuiling door in- en uitlopende feestvierders. Bestaande oplossingen, zoals evenemententapijt en afdekvloeren, zijn kostbaar in huur/aanschaf en tijdrovend in het aanbrengen. Samen met zijn compagnons in TinT, besloot Leo hier een oplossing voor te bedenken: de Transfloormer.
















Op rolletjes

Het lijkt zo'n eenvoudige gedachte, even de sportvloer oprollen, waardoor de onderliggende betonvloer tevoorschijn komt voor evenementen. Echter: zo'n vloer, met een formaat van meer dan 1.000 m2, weegt toch al gauw circa 5.000 kg. Even met een paar man oprollen, is er dus niet bij. Het heeft letterlijk enkele jaren van experimenteren en diverse prototypes geduurd, voordat de Transfloormer zijn huidige verschijningsvorm bereikte.

Door de zware vloer letterlijk 'op rolletjes' te plaatsen en dankzij een zelfcorrigerend camerasysteem, kan de vloer door één persoon, met één druk op de knop strak, recht en netjes worden op- en afgerold. Het 'verbouwen' van de sporthal hoeft niet dagen van te voren te worden ingepland, maar kan spontaan en binnen een uur compleet worden gerealiseerd. De gekozen oplossingen zijn dermate vernieuwend van aard, dat TinT voor haar innovatie een octrooi heeft kunnen aanvragen.

Onderstaand filmpje geeft een demonstratie van de werking van het product:


Tijd om uit te rollen

Dankzij 'launching customer' Boerderij Dichtbij en een bijdrage uit het Innovatiefonds van Rabobank Westland is TinT in staat geweest de Transfloormer doordacht en goed getest uit te werken en te bouwen. Nu is het product klaar om ook in figuurlijke zin te worden 'uitgerold'. Het merk 'Transfloormer' is ontworpen en wordt gepresenteerd via videomateriaal, drukwerk, website en social media.

Allereerst zullen sportverenigingen, scholen, gemeentes en exploitanten uit de regio binnenkort een uitnodiging ontvangen voor een informatieve demonstratie van de Transfloormer op Boerderij Dichtbij. Vervolgens is de rest van Nederland aan de beurt en, wie weet, welke andere landen.

Bart van Meurs is industrieel ontwerper (www.bartvanmeurs.com) en specialist 'ontwerp' van ideality.

Meer informatie over ideality: bezoek onze website www.ideality.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten