zaterdag 8 december 2012

3D-printen: nu ook uit eigen ervaring

door: Bart van Meurs

Eerder schreef ik in een blog een beschouwing over de wereld van het 3D-printen. Dit artikel eindigde ik met mijn opmerking driftig op zoek te zijn naar een eigen 3D-printer. Die zoektocht is inmiddels afgesloten; op het bureau van mijn kantoor is sinds kort een mooi exemplaar te bewonderen: een Creatr van het merk Leapfrog.
















In mijn vakgebied, industrieel ontwerpen, maak ik al jaren gebruik van deze techniek bij het maken van prototypes. Voorheen stuurde ik mijn 3D-CAD bestanden naar derden om het 3D-printwerk te laten uitvoeren. Uiteraard is het nu de bedoeling om veel van dergelijke modellen zelf te gaan produceren. In eerste instantie richt ik mij daarbij op het vervaardigen van modellen ter versterking van de ontwerpprojecten die ik voor mijn klanten uitvoer. Maar ook het produceren van modellen voor derden behoort uiteraard tot de mogelijkheden.

Twee afwegingen waren voor mij belangrijk bij de aanschaf. Allereerst de keuze tussen een bouwpakket, met een scherpe aanschafprijs en een kant-en-klare printer. Omdat het eigen maken van alle mogelijkheden en instellingen van deze printer al vrij veel tijd kost, denk ik met een kant-en-klare printer een goede keuze te hebben gemaakt. Daarnaast was er de mogelijkheid een printer in een land als China voor een scherpe prijs aan te schaffen. Dit is een mogelijkheid die ik ook serieus heb overwogen. Uiteindelijk vond ik deze voordelen opwegen tegen de risico's op het gebied van kwaliteit en service en heb ik voor een Nederlandse leverancier gekozen.

Vanaf heden dus ook bij Bart van Meurs Productontwikkeling: 3D-printen van kunststof modellen.












Bart van Meurs is freelance industrieel ontwerper, één van de specialisten van ideality. Website:www.bartvanmeurs.com

Meer informatie over ideality: bezoek onze website www.ideality.nl











Geen opmerkingen:

Een reactie posten