donderdag 2 augustus 2012

innovatie, juist nu!

door Jan Vromans

Welkom bij ideality! Mij is gevraagd het eerste blog te schrijven voor dit nieuwe concept, erg leuk! Bij ideality krijgen innovatieve personen de mogelijkheid hun bedrijfsplan te laten toetsen op belangrijke aspecten. Ik vind dit een goed initiatief, want dit draagt uiteindelijk bij aan marktintroductie, wat een lange weg kan zijn.

Innovatie is belangrijk voor de economie, het draagt bij aan de economie (het trekt buitenlandse partijen aan) en zorgt voor werkgelegenheid. Aan de andere kant zijn de kosten veelal hoog en de haalbaarheid onduidelijk. Zeker in de huidige economische omstandigheden schrikt dit veel bedrijven en personen af om te investeren in vernieuwende producten enof diensten.

De vraag is echter of het weg saneren van R&D activiteiten een slimme zet is. Dat we dit in Nederland doen, blijkt wel uit het aantal patentregistraties in 2011. De achterstand op de VS (al jarenlang nr 1) en Azie loopt verder op. Innovaties leiden juist vaak tot verbetering van processen en goedkopere toepassingen die helpen de bedrijfskosten te verlagen. Het schrappen van de budgetten hier is in mijn ogen een korte termijn oplossing. In deze tijd vergt het een stukje durf om juist wel te investeren en zoeken naar nieuwe oplossingen. In mijn omgeving zie ik ondernemingen die nu de slag winnen omdat ze niet vasthouden aan de gangbare routes, maar met creatieve oplossingen komen om hun business model winstgevend te houden.

Om dit te realiseren en de ‘ BV Nederland’  deze mogelijkheden te blijven bieden, zal ook de politiek het belang van  vernieuwing moeten blijven inzien. De komende weken zijn dan ook belangrijk, waarin een nieuwe bezuinigingsronde wordt belegd. Mijn hoop is dat er niet blind gestaard wordt op besparen van kosten, maar juist ook naar manieren wordt gekeken om de inkomsten te vergroten.


Meer informatie: bezoek onze website www.ideality.nl


2 opmerkingen:

  1. De eerste blog is een feit! Goed werk, Jan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Spot on !!! bezuinigen op R&D is niet kosten besparen, maar extra kosten in de toekomst garanderen.

    BeantwoordenVerwijderen