woensdag 28 augustus 2013

Tijden veranderen...

door: Raymond Buitelaar en Bart van Meurs

Gehoord “op de zaak”:

Directie:
“Moeten we niet eens wat advertentieruimte in de Telegraaf gaan reserveren voor de lancering van dat nieuwe product?”

Marketing:
“Ehhh…, ik wil de baas niet gelijk tegen spreken, maar is het wel zo slim om voor dit nieuwe product in de Telegraaf te adverteren? Ik vind een landelijk dagblad altijd zo duur. Wat willen we eigenlijk bereiken? En wie?”

Directie:
“Ja maar, dat hebben we toch altijd zo gedaan? De Telegraaf blijft dé grootste krant... Ze zouden teleurgesteld zijn als we ze oversloegen bij deze introductie...”

Marketing:
“Ja ja, dat weet ik! Maar tijden veranderen en ik twijfel of de Telegraaf (lees: de krant) nog wel het juiste medium is voor zo’n introductie. Moeten we niet eens iets anders proberen?”

Directie:
“Ik kom Harry Mens nog wel eens tegen op de club. Kunnen we daar geen zendtijd 'kopen' op de zondagochtend? Niet goedkoop, maar aandacht kost nou eenmaal geld...”

Marketing:
“Was het maar 'kopen'… Ik noem dat 'kansloos over de balk smijten'… Aandacht krijgen kan ook anders... weleens aan social media gedacht? #hetkanookanders”

Directie:
“Ja, maar... Het kost toch geld om aandacht voor ons nieuwe product te krijgen? Is dat via social media gratis dan?”

Marketing:
“Ik zal niet zeggen dat #socialmedia gratis is, er zal immers ook tijd in gaan zitten. Maar met onze bestaande accounts moeten we toch ook een goede campagne in elkaar kunnen zetten? Heb je al een idee waar ik heen wil?”

Directie:
“Ik kijk wel eens de vakantiefoto's van de kleinkinderen op dat Facebook, maar zij zijn onze doelgroep toch niet? Die website van ons heeft ook al genoeg gekost...”

Marketing:
“Hier gaat denk ik iets mis. Momenteel gebruiken wij Twitter, Facebook en YouTube. Bij elk van deze kanalen hebben wij meer dan 1000 volgers. Oftewel, mensen die er zelf voor gekozen hebben om ons te volgen. Is dat niet precies onze doelgroep?”

Directie:
“1.000 volgers? Ik mag toch hopen dat Harry Mens meer kijkers heeft... Het gaat nu eenmaal om aantallen, volume...”

Marketing:
“En daar zit nou precies het verschil. Kijken er wel 1.000 echt geïnteresseerden naar Harry Mens? En hoe weten we dat? En onze social media volgers sturen onze berichten ook weer door, en weer door en weer door. Het bereik zal dus vele malen groter zijn. Al een beetje overtuigd?”

Directie:
“Dat sturen ze door? Hoe werkt dat dan precies? En hoe veel mensen bereiken we dan in totaal? Ik geloof dat ik wat enthousiaster begin te worden!”

Marketing:
“Het doorsturen is voor onze volgers echt heel eenvoudig (waardoor dat ook snel gebeurd). Afhankelijk van het aantal volgers van onze volgers zal onze boodschap als een olievlek over het internet gaan. Een goede link naar onze website in het bericht en ik wil de statistieken nog weleens zien. Zullen we het gewoon eens proberen? Naar Harry Mens of de Telegraaf kunnen we altijd nog!”

Directie:
“Ik kom maar eens uit mijn luie stoel en ga ook een account aanmaken! Tweet tweet!”

Raymond Buitelaar is de specialist van ideality op het gebied van Marketing. Bart van Meurs richt zich bij ideality op het ontwerp.

Meer informatie over ideality: bezoek onze website www.ideality.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten