zaterdag 30 november 2013

Veranderen moet dat nou…?

door Patrick Kester

Overal hoor je het en ook Darwin zei het al: “Het zijn niet de sterkste die overleven, maar degene die zich het beste kunnen aanpassen.” Als bedrijf moet je je continu aanpassen aan de nieuwe marktsituatie. Zelfs bedrijven die zeggen hetzelfde te blijven, passen zich aan. Denk aan Klaverblad Verzekeringen, die pretenderen gewoon te zijn gebleven sinds 1850. Toch is het pas sinds enkele maanden dat hun reclame op tv te zien is. Als iedereen het roept en het is zo noodzakelijk, waarom doet niet iedereen het dan.

Waarom niet?

Veranderen is moeilijk. Er wordt zoveel over gepraat en zelfs op papier verandert er veel. Er worden actieplannen, projectplannen en innovatieplannen geschreven. Er worden zelfs managementsessies en directiebijeenkomsten gewijd aan een hele nieuwe koers van het bedrijf. Ook bij kleinere ondernemingen wordt er veel gesproken en geschreven over veranderen.

Toch blijft het vaak bij die praatsessies en plannen verdwijnen na enkele stuiptrekkingen gewoon weer in de la. Je bent pas veranderd als jij en je medewerkers ander gedrag vertonen en dus andere waardevolle handelingen doen. Veranderen is een kwestie van nieuw gedrag aanleren, maar vooral ook van oud gedrag afleren.

Sta heel even stil bij je eigen gedrag… Wat doe je als je wakker wordt? Wat is je routine? Eerst naar de toilet, dan douchen, ontbijten of wellicht andersom. Wissel je dat regelmatig af of voelt het wel prettig zo? Wie herkent het moment dat je weer in de file staat en denkt: “Morgen ga ik écht een kwartiertje eerder.” Om de volgende dag gewoon je oude routine op te pakken en weer achteraan aan te sluiten. Velen zullen hun auto elke dag in hetzelfde parkeervak zetten of in ieder geval in dezelfde rij. Het gedrag dat je gewend bent, voelt prettig en vertrouwd, ook op je werk. Je klant "ff snel" een mailtje sturen, is zo makkelijk en snel gedaan. Terwijl je in je achterhoofd weet, dat bellen eigenlijk klantvriendelijker is. Er moet een goede reden zijn van je vaste patronen af te wijken.

Als je dan bedenkt dat je onderneming pas echt verandert, als jij en je team de vaste routines loslaten en met nieuw onbekend gedrag experimenteren, dan begrijp je dat veranderen meer is dan een praatsessie van bestuur of management of een papieren oefening van de ondernemer.

Waarom eigenlijk wel?

Waarom zou je er dan überhaupt aan beginnen. Waarom zou je de moeite doen, terwijl het toch wel lekker loopt? Veranderen wordt vaak beschreven, als een doel op zich. ‘We moeten snel en veel veranderen, want de tijd gaat zo snel.’ ’Wie niet verandert, mist de boot.’

Even zo goed kun je de boot missen als je wel verandert. Zeker, als je veranderen op zich tot doel stelt. Je kent de kreten wel: We moeten iets met internet, een webshop of zo, want iedereen doet. Op dit moment roept iedereen iets over ‘big data’: “Dat moeten wij ook, want dat wordt de toekomst.”

Zowel internet, als big data, als het veranderen op zich voegen niks toe, als je niet weet waarom je het wilt. Wat gaan die dingen toevoegen aan jouw organisatie? Hoe wordt jouw organisatie er beter van? Hoe ga jij jouw klanten beter bedienen en hoe levert dat rendement op voor jouw organisatie? Internet, big data en het veranderen op zich, zijn slechts middelen om aan te sluiten op de wensen van je klant. Als je klant verandert in zijn gedrag en zijn wensen of als je nieuwe klanten nodig hebt, heb je een goede reden om te veranderen.

Hoe dan?

Die goede reden om te veranderen is ook direct de basis om de verandering daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Zoals eerder beschreven, heb je een goede reden nodig om je routines te laten en nieuwe aan te leren. Dus begin pas met veranderen als je een goede reden hebt. Als je die reden hebt, maak die reden dan ook helder. Ga ervoor met passie en neem je team mee. Deel de reden met je team, besef samen waar het om draait en houd die het gehele verandertraject scherp voor ogen. Daarnaast is het goed te beseffen dat veranderen een leertraject is. Zoals eerder gezegd; je leert nieuw gedrag aan. Geef jezelf en je team dus ook de ruimte om te leren en fouten te maken. Zolang het doel voor ogen blijft, moet er ruimte zijn om een foutje te maken. Die maakten we in de oude situatie ook toch? Naarmate het leren vordert zal de verandering steeds meer op een nieuwe gewoonte gaan lijken.

Dan ineens besef je, dat je veranderd bent!

Patrick is de specialist van ideality op het gebied van organisatie.

Meer informatie over ideality: bezoek onze website www.ideality.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten