vrijdag 10 januari 2014

De nieuwe ondernemers: ZZP’ers (gastblog)

door Nathalie van Veen - Dolphijn

Innovatie….. wat is dat nou precies? Volgens het woordenboek Van Dale is het een invoering van een nieuwigheid. Maar wat betekent dat in ondernemersland? Ik denk dat we met recht kunnen zeggen dat ZZP’ers de nieuwigheidjes in ondernemersland zijn! Ik neem aan dat ik ook niet uit hoef te leggen wat een ZZP’er is, want wie kent er geen ZZP’er in zijn directe omgeving? Of wellicht heb je er wel eens één ingehuurd? Maar deze hype brengt ook gevaar met zich mee, vooral op juridisch gebied. ZZP’ers hebben geregeld juridische problemen, doordat ze van te voren niet juridisch goed ingedekt zijn. De meeste ZZP’ers zijn feitelijk een eenmanszaak. Dit betekent dat zij zelf financieel verantwoordelijk zijn. Oftewel een foutje kan een ZZP’er heel duur te komen staan.

Daarom is het van essentieel belang om de juridische zaken goed op orde te hebben als ZZP’er. Een goede beroeps- en bedrijfsverzekering is daarom zeker aan te raden! Uiteraard ben je hiermee nog niet klaar. Het is belangrijk om goede algemene voorwaarden te hanteren welke toegespitst zijn op jouw bedrijf en jouw bedrijfsvoering. Dit is namelijk de fundering van je bedrijf waar je op terug kan vallen indien je een zakelijk geschil hebt. In deze voorwaarden leg je jouw spelregels uit. Het is verstandig om voorwaarden te hanteren die specifiek gericht zijn om jouw branche en op jouw dienstverlening en deze voorwaarden op te laten stellen door een jurist, aangezien je je wel moet houden aan de wet- en regelgeving.

Uiteraard moet je deze voorwaarden wel kenbaar maken aan je klant en moet hij of zij hier voor tekenen, anders heeft het geen juridische waarde.

Soms wil je ook specifieke afspraken met je klant maken, bijvoorbeeld je tarief, reiskosten of termijnen. Dit doe je in een overeenkomst. Jullie tekenen beide deze overeenkomst en bezegelen hiermee jullie overeengekomen afspraken.

Mocht je vervolgens een onenigheid met je klant hebben, dan kunnen jullie terugvallen op de algemene voorwaarden. Wat zijn jullie overeengekomen hierover?

Wat wellicht nog het belangrijkste is dat je in je algemene voorwaarden je aansprakelijkheid kan beperken. Op deze manier zorg je dat je maar beperkt financieel verantwoordelijk bent en dat is natuurlijk van cruciaal belang. Je wilt toch niet je huis moeten verkopen, omdat je een bedrijfsfout hebt gemaakt?

Innovatie is een prachtig iets, maar zorg voor een goede fundering zodat je in de toekomst niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Nathalie van Veen is jurist en eigenaar van Vedona Juridisch advies.

Meer informatie vind je op: www.vedona.nl.









Vedona Juridisch advies; goed in betaalbaar juridisch advies.

Meer informatie over ideality: bezoek onze website www.ideality.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten